Karkówka z pieczoną dynią

Karkówka z pieczoną dynią

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Super przepis na KRÓLOWĄ JESIENI -dynię! Najbardziej ze wszystkich możliwości przyrządzania dyni, smakuje mi pieczona. Mój mąż pokochał ten przepis:)

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dynia

    1 sztuka
  • karkówka wieprzowa

    4 plastry
  • kasza gryczana

    2 szklanki
  • cebula

    2 sztuki
  • pieczarki

    5 sztuk
  • czosnek ząbki

    4 ząbki
  • sezam

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • imbir mielony

    1 szczypta
  • oliwa

    2 łyżki
  • papryka mielona

    2 łyżki
  • kurkuma mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię typu hokkaido kroimy na pół i oblewamy oliwką, solimy. Obie połówki pieczemy ok. 40 min w temp 190-200 stopni.

Gotujemy kaszę gryczaną i odstawiamy na bok. Na patelni dusimy cebulę z czosnkiem i pod koniec dodajemy pieczarki. Dusimy z łyżką masła.

Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Następnie dosypujemy wcześniej ugotowaną kaszę oraz zrumieniony na patelni sezam.
W tym czasie smażymy zamarynowaną w soli, pieprzu i papryce karkówkę

Po upieczeniu, jedną połówkę dyni kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy (nie mieszamy ponieważ dynia jest miękka i zwyczajnie wyglądało by to nieestetycznie), a drugą połówkę dzielimy na części (ze skórką i pestkami) kładziemy na każdym talerzu.

Obok dyni układamy porcję kaszy i karkówkę usmażoną na złoto. Wszystko skrapiamy oliwką. Enjoy:)

Unicornsstuff
Pieczarki można zastąpić innymi grzybami. Dyni powinna upiec się na bardzo miękko, wtedy można smarować nią karkówkę jak masłem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat