Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z pieczoną dynią

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Super przepis na KRÓLOWĄ JESIENI -dynię! Najbardziej ze wszystkich możliwości przyrządzania dyni, smakuje mi pieczona. Mój mąż pokochał ten przepis:)

Składniki:

Składniki:

dynia 1 sztuka
karkówka wieprzowa 4 plastry
kasza gryczana 2 szklanki
cebula 2 sztuki
pieczarki 5 sztuk
czosnek ząbki 4 ząbki
sezam 1 garść
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
papryka mielona 2 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta

Porada

Pieczarki można zastąpić innymi grzybami. Dyni powinna upiec się na bardzo miękko, wtedy można smarować nią karkówkę jak masłem.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z pieczoną dynią

Dynię typu hokkaido kroimy na pół i oblewamy oliwką, solimy. Obie połówki pieczemy ok. 40 min w temp 190-200 stopni.

Gotujemy kaszę gryczaną i odstawiamy na bok. Na patelni dusimy cebulę z czosnkiem i pod koniec dodajemy pieczarki. Dusimy z łyżką masła.

Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Następnie dosypujemy wcześniej ugotowaną kaszę oraz zrumieniony na patelni sezam.
W tym czasie smażymy zamarynowaną w soli, pieprzu i papryce karkówkę

Po upieczeniu, jedną połówkę dyni kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy (nie mieszamy ponieważ dynia jest miękka i zwyczajnie wyglądało by to nieestetycznie), a drugą połówkę dzielimy na części (ze skórką i pestkami) kładziemy na każdym talerzu.

Obok dyni układamy porcję kaszy i karkówkę usmażoną na złoto. Wszystko skrapiamy oliwką. Enjoy:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak