Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 500 g
papryka czerwona 1 szt.
por 1 szt.
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
mąka ziemniaczana 1 1/2 łyżki
olej 8 łyżek
cukier 4 łyżki
ocet winny 3 łyżki
przecier pomidorowy 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
wódka 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
bambus pędy 1/2 szklanki (opcjonalnie)
ryż do podania

Porada

Przygotowana przeze mnie porcja była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu trochę tego wychodzi i mamy obiad na 2 dni, dla co najmniej 3 osób.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać wódkę, sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut, po tym czasie dodać roztrzepane jajko z łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać.

2. Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, a cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, przecier pomidorowy i podgrzewać (nie gotować), aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością zimnej wody i wymieszać.

3. Do woka lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące.

4. Podawać z ryżem lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.02.2017 21:55
lubię takie jedzonko, moje smaki
Ewelina1991 03.02.2017 11:40
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak