Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie grzybowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 2 sztuki
cebula czerwona 1/2 sztuki
papryka mielona 1 łyżeczka
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
grzyby suszone 1 garść
rozmaryn 1 gałązka
natka pietruszki 3 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
olej roślinny 2 łyżki
woda 3 szklanki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
tymianek 4 (suszony)
karkówka 2 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Mięso umyć. Posypać solą, papryką, pieprzem. Polać olejem . Wetrzeć przyprawy w mięso.
Obłożyć ziołami ( rozmarynem, tymiankiem i natką pietruszki , liściem laurowym).Lekko je ,,wgnieść" w mięso. Zostawić na 5 godzin w lodówce ).
Krok 1 - Karkówka w sosie grzybowym foto
2
Namoczyć grzyby w szklance ciepłej wody. Przed rozpoczęciem smażenia mięsa grzyby odcedzić i pokroić , by nie były w za dużych kawałkach ( wywar z moczenia pozostawić ).
Krok 2 - Karkówka w sosie grzybowym foto
3
Rozgrzać garnek o grubym dnie ( ze stali szlachetnej) lub patelnię do smażenia bez tłuszczu.
Z mięsa usunąć zioła.
Na bardzo gorącą powierzchnię dna garnka ( patelni) włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z obu stron.
Krok 3 - Karkówka w sosie grzybowym foto
4
W czasie kiedy mięso się smaży pokroić w piórka cebulę.
Wrzucić obok mięsa do garnka cebulę, liście laurowe, liście lubczyku i namoczone grzyby razem z wodą w której sie moczyły. Dolać resztę wody.
Krok 4 - Karkówka w sosie grzybowym foto
5
Dusić pod przykryciem na średnim gazie ok. 1,5 godziny aż mięso będzie bardzo miękkie, a sos odparuje o połowę.
Podawać z kaszą jęczmienną na sypko i kiszonymi ogórkami .
* Można sos rozprowadzić kilkoma łyżkami śmietany.
Krok 5 - Karkówka w sosie grzybowym foto
6
Pozornie pracochłonne , a tak na prawdę bardzo proste , a jednocześnie pyszne danie. Lubię pieczoną karkówkę choć niektórych przerażają przerastające ją tłuszczyki- ale to właśnie one decydują o soczystości mięsa. Karkówka jest mięsem wszechstronnym. Nadaje się na pieczyste, gulasz, roladki, kotlety. Ja robię ją jeszcze duszoną w grubych plastrach w różnych sosach. Najsmaczniejsza jest w grzybowym.
Krok 6 - Karkówka w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 24.11.2013 07:38
mięsny rarytasik
joanna__s 23.11.2013 21:12
Zjadłoby się takie konkretne danie. Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak