Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie cebulowo - grzybowym z frytkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

frytki pół kg
karkówka 3-4 plastry
sos sojowy
cebula biała 2
sos grzybowy
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie cebulowo - grzybowym z frytkami

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Cebule pokroić w pióra. Mięso natrzeć solą czosnkową i pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć mięso. Gdy się przyrumieni, dorzucić cebule i zamieszać. Oprószyć mieloną słodką papryką i podlać łyżką sosu sojowego.
Krok 1 - Karkówka w sosie cebulowo - grzybowym z frytkami foto
2
W garnuszku wymieszać gotowy sos (z torebki) z wodą i zagotować. Podlać nim mięso i chwilę dusić na małym ogniu. Naczynie żaroodporne natłuścić, wrzucić frytki (domowe lub mrożone), posypać przyprawą do ziemniaków i zapiec w piekarniku. Jeśli mrożone, zapiec w 180 stopniach ok.15 min Wyjąć, wymieszać i na wierzch wyłożyć mięso z sosem. Wstawić na kolejne 15 min do piekarnika.
Krok 2 - Karkówka w sosie cebulowo - grzybowym z frytkami foto
3
Mięsko powinno być soczyste i delikatne:)
Krok 3 - Karkówka w sosie cebulowo - grzybowym z frytkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 10.10.2012 22:53
Powiem Ci, że naprawdę wyszło smaczne! Niby karkówka ma to do siebie, że jest tłusta, ale po podduszeniu z cebulką i sosem(krótko smażyłam. Raczej obsmażyłam z obu stron) wyszła bardzo soczysta, miękka i pyszna, a tłuszczu w ogóle nie było czuć:)
Poison1988 10.10.2012 22:46
O rany ale pychota :) Tak jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak