Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w ajwarze i pomidorach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kg
Przyprawa do mięs Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
cebula biała 5 szt
marchewka 4 szt
przyprawa uniwersalna do warzyw 1 łyżka
Ajwar 195 g
pomidory krojone z puszki z bazylią 395 g
woda 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w ajwarze i pomidorach

Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy na 1,5 cm plastry. Układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy przyprawą do duszonych mięs, solą i rozgniecionym w moździerzu czarnym pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę w słupki. Warzywa układamy na mięsie. Ajwar mieszamy z krojonymi pomidorami i wodą. Zalewamy całość w naczyniu. Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 20 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso i delikatnie obrócić na drugą stronę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 28.10.2015 19:42
Ajwar ;) mmm
justynkag 29.09.2015 13:05
Lubię ostre smaki. Aż ślinka cieknie. Warto spróbować
Mniam 29.09.2015 10:36
Bardzo lubię ajwar, a w połączeniu z mięsem smaku rewelacyjnie. Taką karkówkę z chęcią bym zjadła :)
Saga123 29.09.2015 10:32
apetycznie wygląda :)
Anna169Hosz 29.09.2015 10:25
Moje smaki:)
VioletoweKucharzenie 29.09.2015 10:03
Bardzo ostra i aromatyczna pieczona karkówka. Ajwar i krojone pomidory sprawiają, że mięso nabiera śródziemnomorskiego charakteru.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak