Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka po koreańsku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Macie ochotę na nieco inne wydanie karkówki z grilla? Karkówka po koreańsku to idealny pomysł na urozmaicenie smaku jednego z najbardziej lubianych mięs przygotowywanych na grillu. Połączenie tradycyjnej marynaty do karkówki oraz przypraw i dodatków doskonale znanych z kuchni azjatyckiej daje niepowtarzalny, słodko-pikantny smak mięsu. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak przygotować tę oryginalną potrawę, koniecznie sprawdźcie poniższy przepis!

Składniki:

karkówka pół kilograma
Karkówka z grilla Prymat do smaku
ziarna sezamu 2 łyżki
gruszka azjatycka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cebula dymka 1 sztuka
sos sojowy 125 mililitrów
mirin 2 łyżki
olej sezamowy 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżeczka
melasa 1 łyżka
mielona kolendra 1 łyżeczka
papryczka chili 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka po koreańsku

Karkówka po koreańsku to idealna propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej, którzy chcą urozmaicić znane danie grillowe o nowy, pikantny smak. Karkówka z marynatą inspirowaną pikantnymi smakami koreańskich dań na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią pikantne i wyraźne potrawy.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak przygotować karkówkę na grilla
  • jak zrobić marynatę do mięsa na grilla
  • jak długo marynować karkówkę

1. Mięso oczyszczamy z błon i myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.

2. Do miski dodajemy wszystkie składniki marynaty oprócz papryczek i kolendry, wszystko blendujemy. Do gotowej marynaty dodajemy mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (im dłużej pozwolimy mięsu na marynowanie, tym lepszy efekt uzyskamy). Mięso wyjmujemy z lodówki 30 minut przed grillowaniem.

3. Ruszt smarujemy delikatnie olejem. Karkówkę układamy na ruszcie i grillujemy przez około 6 minut* na każdej ze stron.

Karkówkę możemy serwować posypaną papryczkami, uprażonym sezamem i kolendrą.

*Czas grillowania karkówki zależny jest od jej grubości, stopnia tłustości mięsa oraz tego, jaki stopień wypieczenia chcemy osiągnąć. Zalecamy indywidualne kontrolowanie czasu grillowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak