Karkówka po koreańsku

Karkówka po koreańsku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Macie ochotę na nieco inne wydanie karkówki z grilla? Karkówka po koreańsku to idealny pomysł na urozmaicenie smaku jednego z najbardziej lubianych mięs przygotowywanych na grillu. Połączenie tradycyjnej marynaty do karkówki oraz przypraw i dodatków doskonale znanych z kuchni azjatyckiej daje niepowtarzalny, słodko-pikantny smak mięsu. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak przygotować tę oryginalną potrawę, koniecznie sprawdźcie poniższy przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    pół kilograma
  • Karkówka z grilla Prymat

    do smaku
  • ziarna sezamu

    2 łyżki
  • gruszka azjatycka

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula dymka

    1 sztuka
  • sos sojowy

    125 mililitrów
  • mirin

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • melasa

    1 łyżka
  • mielona kolendra

    1 łyżeczka
  • papryczka chili

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Karkówka po koreańsku

Karkówka po koreańsku to idealna propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej, którzy chcą urozmaicić znane danie grillowe o nowy, pikantny smak. Karkówka z marynatą inspirowaną pikantnymi smakami koreańskich dań na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią pikantne i wyraźne potrawy.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak przygotować karkówkę na grilla
  • jak zrobić marynatę do mięsa na grilla
  • jak długo marynować karkówkę

1. Mięso oczyszczamy z błon i myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.

2. Do miski dodajemy wszystkie składniki marynaty oprócz papryczek i kolendry, wszystko blendujemy. Do gotowej marynaty dodajemy mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (im dłużej pozwolimy mięsu na marynowanie, tym lepszy efekt uzyskamy). Mięso wyjmujemy z lodówki 30 minut przed grillowaniem.

3. Ruszt smarujemy delikatnie olejem. Karkówkę układamy na ruszcie i grillujemy przez około 6 minut* na każdej ze stron.

Karkówkę możemy serwować posypaną papryczkami, uprażonym sezamem i kolendrą.

*Czas grillowania karkówki zależny jest od jej grubości, stopnia tłustości mięsa oraz tego, jaki stopień wypieczenia chcemy osiągnąć. Zalecamy indywidualne kontrolowanie czasu grillowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat