Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karkówka
pół kilograma -
Karkówka z grilla Prymat
do smaku -
ziarna sezamu
2 łyżki -
gruszka azjatycka
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
cebula dymka
1 sztuka -
sos sojowy
125 mililitrów -
mirin
2 łyżki -
olej sezamowy
2 łyżki -
cukier brązowy
1 łyżeczka -
melasa
1 łyżka -
mielona kolendra
1 łyżeczka -
papryczka chili
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Karkówka po koreańsku
Karkówka po koreańsku to idealna propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej, którzy chcą urozmaicić znane danie grillowe o nowy, pikantny smak. Karkówka z marynatą inspirowaną pikantnymi smakami koreańskich dań na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią pikantne i wyraźne potrawy.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak przygotować karkówkę na grilla
- jak zrobić marynatę do mięsa na grilla
- jak długo marynować karkówkę
1. Mięso oczyszczamy z błon i myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.
2. Do miski dodajemy wszystkie składniki marynaty oprócz papryczek i kolendry, wszystko blendujemy. Do gotowej marynaty dodajemy mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (im dłużej pozwolimy mięsu na marynowanie, tym lepszy efekt uzyskamy). Mięso wyjmujemy z lodówki 30 minut przed grillowaniem.
3. Ruszt smarujemy delikatnie olejem. Karkówkę układamy na ruszcie i grillujemy przez około 6 minut* na każdej ze stron.
Karkówkę możemy serwować posypaną papryczkami, uprażonym sezamem i kolendrą.
*Czas grillowania karkówki zależny jest od jej grubości, stopnia tłustości mięsa oraz tego, jaki stopień wypieczenia chcemy osiągnąć. Zalecamy indywidualne kontrolowanie czasu grillowania.
Komentarze (0)