Grillowana karkówka z pieczonym ziemniakiem

Grillowana karkówka z pieczonym ziemniakiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Marynowana karkówka, soczysta i pyszna to główne danie sezonu grillowego. Sekretem tego dania jest dobrej jakości mięso i marynata. Spróbujcie tego przepisu, który przygotował Piotr Ogiński. Do grillowanej karkówki proponuje podanie ziemniaka z parmezanem i papryka wędzoną. Sprawdźcie, czy wyszło smacznie ;) 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Karkówka:

  • czosnek

    1 ząbek
  • woda

    50 mililitrów
  • Przyprawa do karkówki klasyczna

    2 łyżki
  • musztarda grillowa

    2 łyżeczki
  • karkówka

    300 gramów

Ziemniak:

  • ziemniaki ugotowane

    1 sztuka
  • papryka wędzona

    1 łyżeczka
  • rozmaryn

    3 gałązki
  • parmezan

    10 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj czosnek, wodę, przyprawę do karkówki oraz musztardę. W tak przygotowanej marynacie marynuj karkówkę przez ok. 1 godzinę.

Ugotowanego ziemniaka przetnij na pół oraz pozbądź się końcówek, posyp papryką wędzoną, rozmarynem oraz parmezanem.

Karkówkę i ziemniaka piecz na rozgrzanym grillu ok. 15 minut z każdej strony.

Gotowe danie podawaj z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi oraz cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.04.2019 10:05
Zbliża się Majówka, a więc rozpoczęcie sezonu grillowego i będzie można wypróbować przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat