Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona w soli

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez przypraw tylko czosnek, musztarda i sól. Karkówka wyszła bardzo smaczna, soczysta i krucha, a polana sosem smakuje wybornie.

Składniki:

składniki;

karkówka wieprzowa 2.5 kg
sól 1 kg
czosnek 3 ząbki
Musztarda sarepska Prymat 1 słoik

Porada

Gdyby z wierzchu mięso mocno się spiekło nakrywamy folią aluminiową.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona w soli

Karkówkę myjemy, osuszamy.
Następnie nakłuwamy nożem wkładając w nakłute miejsce kawałki czosnku.

Całą karkówkę dookoła nacieramy musztardą.

Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wsypujemy sól na wysokość 2,5 - 3 cm.

Na soli układamy przygotowaną karkówkę.

Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 - 180 stopni.

Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa - na 1 kg. mięsa godzina pieczenia.

Tak więc jeżeli mamy 2 kg. mięsa to pieczemy 2 godziny.
Po upieczeniu mięso kroimy w plastry, podajemy z ulubionym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak