Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,5 kg
cebula 2 szt
czubrica czerwona 2 łyżki
ocet winny czerwony 100 ml
oliwa 100 ml
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
sól do smaku
keczup pikantny 2 łyżki
przecier pomidorowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona

Mięso umyć i przekroić wzdłuż na połowę- taki długi i dość wąski karczek lepiej się marynuje.
Zmiksować cebulę w rozdrabniaczu i wymieszać z przecierem, keczupem, oliwą, octem i wszystkimi przyprawami.
Ułożyć każdy kawałek mięsa z osobna na folii aluminiowej, natrzeć grubo marynatą, zawinąć i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. Następnego dnia wyjąć z folii i przełożyć do naczynia i podlać odrobiną wody( ok 1/2 szklanki).
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku( 200 stopni) najpierw w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią lub w rękawie foliowym przez około 40 minut. Następnie wyjąć z folii i przez kolejne 30-40 minut piec w piekarniku korzystając z opcji grill( od czasu do czasu mięso obracać).
Podawać z ziemniakami, warzywami według własnych preferencji.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 29.08.2012 21:46
do obiadu w sam raz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak