Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Karkówka pieczona

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka
1,5 kg
cebula
2 szt
czubrica czerwona
2 łyżki
ocet winny czerwony
100 ml
oliwa
100 ml
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
keczup pikantny
2 łyżki
przecier pomidorowy
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona

Mięso umyć i przekroić wzdłuż na połowę- taki długi i dość wąski karczek lepiej się marynuje.
Zmiksować cebulę w rozdrabniaczu i wymieszać z przecierem, keczupem, oliwą, octem i wszystkimi przyprawami.
Ułożyć każdy kawałek mięsa z osobna na folii aluminiowej, natrzeć grubo marynatą, zawinąć i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. Następnego dnia wyjąć z folii i przełożyć do naczynia i podlać odrobiną wody( ok 1/2 szklanki).
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku( 200 stopni) najpierw w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią lub w rękawie foliowym przez około 40 minut. Następnie wyjąć z folii i przez kolejne 30-40 minut piec w piekarniku korzystając z opcji grill( od czasu do czasu mięso obracać).
Podawać z ziemniakami, warzywami według własnych preferencji.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 29.08.2012 21:46
do obiadu w sam raz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak