Kardamonowe czary

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • kakao

    3 łyżki
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • Kardamon mielony Prymat

  • cynamon Prymat

  • proszek do pieczenia

  • cukier wanilinowy

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • figi

    4 sztuki
  • daktyle

    4 sztuki

Polewa

  • Czekolada tabliczka

    1 tabliczka
  • mleko 2%

    5 łyżeczek
  • migdały siekane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pyszne, wilgotne ciasto o egzotycznej nucie, bardzo słodkie tak jak tureckie wypieki
***********************************************************************
-margarynę rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, na koniec dodajemy kakao i przyprawy
Studzimy masę, wybijamy jajka rozdzielając je na białko i żółtko
żółtko wrzucamy do masy kakaowej a białko ubijamy na sztywną pianę.
Do kakaowej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a także pokrojone w drobną kostkę figi i daktyle.
Powoli dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, wlewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy.

Ciasto pieczemy ok, 30 do 40 minut w temp 170 stopni.

Wystudzone polewamy polewą powstałą z rozpuszczenia czekolady z mlekiem,
na koniec posypujemy płatkami migdałowymi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat