Karczochy po rzymsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczochy

    6 szt
  • jajko

    6 szt
  • szalotka

    3 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • natka pietruszki

  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • masło

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości.
Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut.
Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem te ze środka.
Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku.
Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypałem zapieczone jajko drobniutko posiekana natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat