Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karczochy
6 szt -
jajko
6 szt -
szalotka
3 szt -
ząbek czosnku
1 szt -
natka pietruszki
-
oliwa
2 łyżki -
ocet balsamiczny
1 łyżka -
masło
-
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut.
Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem te ze środka.
Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku.
Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypałem zapieczone jajko drobniutko posiekana natką.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się