"Karczkowy" boczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat

  • Musztarda chrzanowa Prymat

    1.5 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • miód

    1.5 łyżki
  • olej

    1.5 łyżki
  • boczek

    ok. 1.5 kg surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować marynatę (posiekać czosnek, dodać olej, miód, musztardę i przyprawę - "na oko"). Dokładnie natrzeć boczek i schować do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie włożyć do rękawa pieczeniowego i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (po kilkunastu min. zmniejszyć do 190 st.). Piec ponad godzinę. Na 10 min przed końcem otworzyć rękaw i przyrumienić boczek. Po wyjęciu zostawić go na chwilę "we własnym sosie".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 27.08.2013 12:53
nie robiłam nigdy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat