Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek z sosem z grzybów leśnych

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1 kg
grzyby leśne 800 gram
cebula 2 szt.
bulion 200 ml
śmietana 30% 150 ml
olej
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek z sosem z grzybów leśnych

Kroki postępowania

1
Karczek dokładnie umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Pokroić na plastry, a następnie rozbić tłuczkiem do mięsa, na cienkie kotlety.
Solą, pieprzem, papryką lub ewentualnie przyprawą do grilla natrzeć mięso z obu stron.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron.Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego,podlać 100ml bulionu i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i dusić około15 minut, dodać kilka ziarenek jałowca.
Krok 1 - Karczek z sosem z grzybów leśnych foto
2
Cebulę obrać i pokroić na drobno, zeszklić na patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju.Grzyby dokładnie umyć i oczyścić ,pokroić na kawałki, dorzucić do cebuli,chwilę podsmażyć , następnie podlać bulionem również 100ml i pod przykryciem dusić grzyby do miękkości,na koniec dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.
Krok 2 - Karczek z sosem z grzybów leśnych foto
3
Tak przygotowaną potrawę podajemy z ziemniakami lub kaszą tak według mnie najlepiej smakuje
Krok 3 - Karczek z sosem z grzybów leśnych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.05.2014 11:21
pyszne mięsko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak