Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek w ziołach prowansalskich

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek 4 plastry
oliwa 8 łyżek
cebula 2
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
mąka 1 łyżka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek w ziołach prowansalskich

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i osuszamy.
Krok 1 - Karczek w ziołach prowansalskich foto
2
Dajemy do garnka jeden plaster i polewamy po 1 łyżce oliwy z dwóch stron. Oprószamy kucharkiem, pieprzem i ziołami prowansalskimi ze wszystkich stron.
Krok 2 - Karczek w ziołach prowansalskich foto
3
Obraną cebulkę kroimy w kółka i dajemy na mięso pół cebulki pokrojonej w kółka. Tak samo robimy z pozostałymi plastrami mięsa. Garnek z mięsem odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce. W między czasie przekładamy.
Krok 3 - Karczek w ziołach prowansalskich foto
4
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej kawałki mięsa. Jak są rumiane wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Krok 4 - Karczek w ziołach prowansalskich foto
5
Miękkie mięso wyciągamy a pozostały sos zagęszczamy mąką i chwileczkę gotujemy. Doprawiamy do smaku. Upieczone mięso polewamy przygotowanym sosem.
Krok 5 - Karczek w ziołach prowansalskich foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 29.06.2013 22:49
aromatyczny ,smaczny obiadek
ben-ka 05.01.2013 09:59
lubię takie mięsko.
Łukasz15 02.11.2012 07:16
Pyszny obiad
RenataZ-et 06.10.2012 19:11
świetny przepis
Wacław 09.09.2012 11:04
smaczne mięsko !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak