Karczek pieczony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik główny

  • karkówka wieprzowa

    1,5 kg

Marynta

  • Cebulka smażona Prymat

    2 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • sól do smaku

  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    1 łyżka
  • majonez

    1 łyżka
  • ketchup pikantny

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karczek pieczony foto
Karczek umyj i osusz. Składniki marynaty umieść w miseczce, wymieszaj dokładnie.
Krok 2 - Karczek pieczony foto
Marynatą pokryj mięso i umieść karkówkę w woreczku ( najlepiej ze struną ), zamknij woreczek i włóż go do lodówki najlepiej na noc
Krok 3 - Karczek pieczony foto
Następnego dnia wyłóż mięso do formy i piecz przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Krok 4 - Karczek pieczony foto
Po upieczeniu wyłóż karczek na talerz i jeśli chcesz spożyć na ciepło to zostaw je na 15 minut, bo jeśli będziesz kroić od razu wszystkie soki uciekną. A tak będzie soczyste i nie będzie suche. Można karczek wystudzić, schłodzić i podawać do pieczywa.
ZEWA
Można dodać trochę soli zmiękczającej do mięs

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 16.04.2014 07:09
pyszne mięsko
stef 15.04.2014 18:17
Aż ślinka cieknie!
iziona 15.04.2014 13:15
Cudo, ale zgłodniałam, a mój obiad dopiero się gotuje :)
ZEWA 15.04.2014 13:08
Dziękuję i polecam bo jest pyszne.
pajbek 15.04.2014 12:38
Super mięsko :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat