Karczek musztardowy z marynaty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zalewa:

  • wody

    3 l
  • główka czosnku

    1
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1/2 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3
  • ziaren ziela angielskiego

    kilka
  • soli

    1/3 szk
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    150 g
  • ziaren kolendry

    1 łyżeczka
  • kilka suszonych

  • papryczek peperoncini

  • karkówka

    1,8 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlać wodę, główkę czosnku przekroić na pół i wrzucić do wody. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę a potem zagotować ją i wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć mięso, nastawić garnek na ogień i doprowadzić wodę do wrzenia. Na małym ogniu gotować wszystko 10 minut i zostawić pod przykryciem do wystudzenia. Gdy zawartość garnka będzie zimna czynność powtórzyć i gotować kolejne 10 minut. Znowu zostawić wszystko do wystudzenia, a gdy będzie zimne znów zagotować i gotować tym razem 5 minut. Karkówkę zostawić w zalewie do całkowitego wystudzenia a potem wyjąć ją i schłodzić w lodówce. Kroić w plastry i podawać do pieczywa zamiast sklepowych wędlin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 07.10.2016 22:47
smaczne mięsko
Luki 14.07.2013 17:59
Rewelacyjny!!
Wiesława1 14.07.2013 17:50
znakomite mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat