Karczek duszony z oliwkami i pomidorami w sosie barbecue

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    5 plastry
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    1/2 szkl
  • oliwki zielone

    1/2 szkl
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • sos barbecue

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • woda

  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Plastry karkówki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i z każdej strony oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej mięso po 3 minuty z każdej strony.

2. Zarumienione mięso podlewamy wodą, dodajemy gałązkę rozmarynu i pod przykryciem dusimy 15 minut. Koncentrat pomidorowy i sos barbecue mieszamy ze sobą i dolewamy do mięsa. 5 minut przed zakończeniem duszenia dodajemy pomidorki koktajlowe i oliwki.

3. W ten sposób przygotowana karkówka smakuje mi najbardziej z kaszą gryczaną i ogórkiem. Można ją również podać z ugniecionymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 18.03.2015 15:59
Obiad pierwsza klasa.
justynkag 18.03.2015 15:56
To musi być pyszne.
IwonaDD 18.03.2015 15:55
brzmi pysznie
Pyszota 18.03.2015 12:39
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat