Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karkówka wieprzowa
5 plastry -
pomidory koktajlowe (czerwone)
1/2 szkl -
oliwki zielone
1/2 szkl -
rozmaryn
1 gałązka -
sos barbecue
2 łyżki -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
olej do smażenia
-
woda
-
Papryka ostra mielona Prymat
szczypta -
sól do smaku
-
pieprz
Przepis i sposób przygotowania Karczek duszony z oliwkami i pomidorami w sosie barbecue
2. Zarumienione mięso podlewamy wodą, dodajemy gałązkę rozmarynu i pod przykryciem dusimy 15 minut. Koncentrat pomidorowy i sos barbecue mieszamy ze sobą i dolewamy do mięsa. 5 minut przed zakończeniem duszenia dodajemy pomidorki koktajlowe i oliwki.
3. W ten sposób przygotowana karkówka smakuje mi najbardziej z kaszą gryczaną i ogórkiem. Można ją również podać z ugniecionymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze (4)