Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek duszony z oliwkami i pomidorami w sosie barbecue

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 5 plastry
pomidory koktajlowe (czerwone) 1/2 szkl
oliwki zielone 1/2 szkl
rozmaryn 1 gałązka
sos barbecue 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej do smażenia
woda
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek duszony z oliwkami i pomidorami w sosie barbecue

1. Plastry karkówki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i z każdej strony oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej mięso po 3 minuty z każdej strony.

2. Zarumienione mięso podlewamy wodą, dodajemy gałązkę rozmarynu i pod przykryciem dusimy 15 minut. Koncentrat pomidorowy i sos barbecue mieszamy ze sobą i dolewamy do mięsa. 5 minut przed zakończeniem duszenia dodajemy pomidorki koktajlowe i oliwki.

3. W ten sposób przygotowana karkówka smakuje mi najbardziej z kaszą gryczaną i ogórkiem. Można ją również podać z ugniecionymi ziemniakami i ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 18.03.2015 15:59
Obiad pierwsza klasa.
justynkag 18.03.2015 15:56
To musi być pyszne.
IwonaDD 18.03.2015 15:55
brzmi pysznie
Pyszota 18.03.2015 12:39
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak