Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta zasmażona

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 700 g
cebula
masło 4 łyżki
mąka 1 łyżka
koperek 1/2 pęczka
sól
boczek wędzony 100 g
przecier pomidorowy 2 łyżki
sok z cytryny
cukier szczypta
grzyby suszone kilka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta zasmażona

Kapustę obrałem z wierzchnich liści , opłukałem i drobno poszatkowałem. Kapustę zalałem wrzątkiem , dodałem łyżeczkę soli, połowę masła, namoczone grzyby i gotowałem 40-50 minut. Na patelni rozpuściłem resztę masła, włożyłem drobno posiekaną cebulę i smażyłem , dopóki lekko się nie zrumieniła. Wsypałem wtedy mąkę i smażyłem jeszcze ok. 2 minuty.
Zasmażkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami wywaru i dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem drobno pokrojony boczek , dodałem do kapusty. Wlałem przecier pomidorowy. Dusiłem pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny , dodałem posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 06.12.2014 14:54
To lubię :-)
erym 06.12.2014 11:12
zapachnialo domem, mama dziecinswtem, super przepis!
Skotka 05.12.2014 22:00
Pyszna, ja taką robię bez przecieru. Spróbuję po Twojemu:)
gosia1988 05.12.2014 21:25
zasmażaną z koperkiem bardzo lubię
RenataZ-et 05.12.2014 20:55
pyszna jest taka kapusta
olkaaa 05.12.2014 20:14
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak