Kapusta zasmażana

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Klasyczny przepis na kapustę zasmażaną z jabłkami.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kapusta biała

    0.5 główki
  • jabłko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • woda

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści. Całą główkę cienko szatkujemy, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy ją na sicie wrzątkiem, odsączamy.

Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kapustę. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wrzucamy do kapusty. Wszystko podlewamy wodą, mieszamy i dusimy do miękkości kapusty.

Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy ją do ugotowanej kapusty, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat