Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1/2
pieczarki 60 dkg
smalec 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw
sól
ocet 1 łyżka
olej 2 łyżki
koper

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z pieczarkami

Kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na pół godziny, aby zmiękła. W tym zasie obieramy pieczarki, kroimy i dusimy w rondelku z dodatkiem oleju i jednej łyżki wody. Doprawiamy kucharkiem. Kapustę dajemy do garnka zalewamy nie wielką ilością wody, dodajemy smalec i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy uduszone pieczarki, posiekany koper. Ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku i dodajemy ocet. Wszystko dokładnie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 07.02.2014 10:45
smaczna kapustka
Dorian 09.10.2013 10:36
smakowita kapustka
Ewelina38 11.09.2013 13:11
pyszne połączenie
mela25 04.09.2013 06:47
Lubię takie połączenia
Angelika10 21.07.2013 01:47
bardzo fajna
Katarzyna59 24.06.2013 07:35
fajny przepis
Ada-Gaba 01.05.2013 09:05
pyszny dodatek do obiadku
m1monika 19.04.2013 10:55
mi smakuje :-)
Bernadeta1 18.04.2013 09:15
bardzo lubię
Łukasz15 19.03.2013 13:13
Pyszny dodatek do obiadu
Grazyna0211 25.01.2013 14:38
smaczne danie
kaja1991 12.12.2012 11:13
super
Wacław 25.10.2012 10:12
dla mnie pycha !
aga130982 24.10.2012 09:19
mniam mnima
aga130982 24.10.2012 09:19
mniam mnima
Natalia/tubisiek 19.10.2012 21:04
pomysłowe
Wafelek2601 19.10.2012 11:39
Pyszna kapusta
berys18 18.10.2012 13:59
fajny pomysł
IKrakowianka 16.10.2012 16:32
kapusta z pieczarkami to świetne połączenie
romanrafal
romanrafal 16.10.2012 15:39
ciekawy wątek
Anna138 14.10.2012 18:45
Bardzo lubię laką kapustkę.
Henryka2 13.10.2012 21:52
Jola, dzięki za wyjaśnienie misia53, myślę,że awersja do mnie nie pozwoliłaby Jej mnie wysłuchać.Robię dokładnie tak samo: na 2kg białej albo młodej kapusty daję 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli.Pozdrawiam!
Jola67
Jola67 13.10.2012 21:48
Misiu, wiele lat temu tego sposobu przygotowania kapusty nauczyła mnie znajoma-starsza pani. Do poszatkowanej kapusty dodaję troszkę soli, cukru i octu i to wszystko lekko rozcieram rękami.Kapusta więdnie a po przyrządzeniu ma lekko kwaśny smaczek.Dotyczy to oczywiście tylko białej kapusty.Zawsze możesz wypróbować ten sposób i ocenić.Jaki ma sens lanie octu do ugotowanej już potrawy?
misia53 13.10.2012 21:00
hmmm..... dowiedziałam się ,że ocet zmiękcza ? a zawsze myślałam ,że sól......
Henryka2 13.10.2012 18:46
A po co ten ocet po ugotowaniu kapusty?! Ocet dodaje się po poszatkowaniu kapusty dla jej zmiękczenia. Czyli kolejny dowód na to,że nie masz pojęcia o dodawanych przez siebie potrawach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak