Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z grochem z piekarnika

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
nóżki wieprzowe 2-3 wędzone
Kucharek przyprawa uniwersalna
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 szt.
ziele angielskie 6-7 szt.
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
kminek 1 łyżka
lubczyk świeży 1 gałązka
cebula 1 duża
smalec 3 łyżki
włoszczyzna suszona drobna
groch 1/2 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem z piekarnika

Kroki postępowania

1
Nagrzać piekarnik do 150*C. Opłukać kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna.
Brytfankę posmarować połową smalcu, ułożyć na dnie część kapusty, na niej położyć świeżą gałązkę lubczyku i ułożyć wędzone nóżki wieprzowe, dodać połowę ziela angielskiego i część liści laurowych, wsypać połowę ziaren kminku. Nakryć całość resztą kapusty, podlać 3 szklankami wody, nakryć i wstawić do piekarnika na 2,5-3 godziny.
Krok 1 - Kapusta z grochem z piekarnika foto
2
Groch dokładnie wypłukać pod bieżącą ciepłą wodą, wsypać do garnka, zalać letnią wodą i pozostawić na kilka godzin do spęcznienia.
Dodać pozostałe liście laurowe i ziele angielskie, resztę kminku, garść drobniutkiej suszonej włoszczyzny, łyżkę kucharka i ugotować do miękkości.
Krok 2 - Kapusta z grochem z piekarnika foto
3
Z upieczonej kapusty wyjąć nóżki wędzone, obrać z nich mięso i drobno pokroić lub nawet zmielić.
Krok 3 - Kapusta z grochem z piekarnika foto
4
Do kapusty dodać ugotowany i lekko odparowany groch, mięsko z nóżek i pieprz. Wymieszać dokładnie.
Krok 4 - Kapusta z grochem z piekarnika foto
5
Posiekać cebulę i mocno zrumienić na pozostałym smalcu - dodać do kapusty z grochem i powtórnie wymieszać - wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 100-120*C i piec jeszcze godzinę, ale bez przykrycia.
W tym czasie odparuje nadmiar płynu i całość nabierze smaku.

Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków.
Krok 5 - Kapusta z grochem z piekarnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.08.2013 07:28
danko pięknie pachnie, kiedy kapusta udusi się z wędzonymi nóżkami :)
Katarzyna/kate1980 24.08.2013 20:45
fajny przepis
Pomocnik 24.08.2013 19:41
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak