Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kapusta z grochem według Agi

5.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tak przygotowana kapusta z grochem jest łagodniejsza i delikatniejsza w smaku niż wykonana tradycyjnie z kapusty kiszonej. Polecam, warto spróbować.

Składniki:

boczek
60 dag
kiełbasa
60 dag
cebula
2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
groch
200 gramów
kapusta biała
2 główki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem według Agi

Groch dzień wcześniej namaczamy i zostawiamy na całą noc w wodzie.

Na drugi dzień gotujemy do miękkości. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy dwa obrane, przekrojone na pół ziemniaki. W tym czasie szatkujemy kapustę. Poszatkowaną przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Gdy groch i ziemniaki są już miękkie, odcedzamy (trochę wody można zostawić w kubeczku, bo jeżeli okaże się, że potrawa jest zbyt gęsta, to można dolać trochę płynu).

Miękką kapustę też odcedzamy. Tłuczkiem gnieciemy groch, a potem kapustę. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Następnie wszystko łączymy w dużym garnku. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 23.11.2011 12:48
Bardzo lubie
FAFIK 20.07.2011 21:17
Pycha!
Justyna Jussstiii 29.04.2011 09:15
pyszne
aacaac 21.04.2011 06:47
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak