Kapusta z grochem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    pol glowki
  • kapusta kiszona

    1 kg
  • groch

    300 g
  • cebula biała

    1 szt
  • grzyby suszone

    pol szklanki
  • sos sojowy

    3 lyzki
  • mąka pszenna

    2 lyzki
  • czosnek

    3 zabki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • Kminek mielony Prymat

    1 lyzka
  • majeranek

    1 lyzka
  • cząber

    1 lyzeczka
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch płuczemy 3-4 razy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia przez noc. Grzyby gotujemy do miękkości. Kapustę świeżą ścieramy na tarce na grubych oczkach, zalewamy wodą tak, aby kapusta była przykryta i stawiamy na palnik z dodatkiem przypraw. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną przez 30 min, następnie dodajemy do garnka z kapustą białą, Z namoczonego grochu odlewamy wodę i nalewamy świeżą. Gotujemy do miękkości i dodajemy do kapusty. Piane, która będzie się robiła podczas gotowania grochu, należy zbierać łyżką. Ugotowane grzyby, drobno kroimy i dodajemy wraz z wodą po grzybach do kapusty. Cebule siekamy, podsmażamy i dodajemy do niej sos sojowy, a następnie mąkę pszenną i podsmażamy jeszcze chwile, aby mąka się przyrumieniła. Następnie dodajemy do kapusty, Przyprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Smacznego :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 26.05.2017 10:52
Pyszna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat