Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z grochem

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kapusta z grochem i ziemniakami to danie, które gości na naszym wigilijnym stole. Mąż wręcz przepada za taką kapustą, można dodać jeszcze suszone grzybki do takiej kapusty.

Składniki:

ziemniaki 0.5 kg
kapusta kiszona 1 kg
groch 400 g
cebule 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarna
olej rzepakowy 3 łyżki
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem

Groch przepłukać, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc.
Następnego dnia obrane i opłukane ziemniaki, zalać wodą, osolić, zagotować, dodać namoczony groch, razem gotować do miękkości.
Kapustę kwaszoną, jeżeli jest bardzo kwaśna, płuczemy w wodzie, następnie kroimy drobno, zalewamy kapustę wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju rzepakowym.
Groch i ziemniaki, połączyć z kapustą, dobrze utłuc dodając przesmażoną cebulkę, dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Najlepsza kapusta jest na drugi dzień odsmażana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.02.2019 10:29
Powiem Ci że niczego sobie,pychotka. Gdybyś jeszcze dodała tak jak piszesz suszone grzyby to już była by super, grzybki by ją trochę wzbogaciły i w smaku i w kolorku.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak