Kapusta z boczkiem zasmażana

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kapusta najlepsza jest na wędzonym boczku ale takiego nie miałam i zrobiłam na surowym ale też była smaczna.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kapusta

  • kapusta kiszona

    3 kilogramów
  • boczek

    50 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • pieprz

    8 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • mąka

    2 łyżki
  • tłuszcz

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Trochę solimy. Boczek myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, mieszamy wcierając czosnek w mięso.

Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso. Smażymy do zrumienienia aż wytopi się trochę tłuszczu( bo boczek był dość tłusty).

Usmażone mięso przekładamy do kapusty a tłuszcz zachowujemy.na odrobinie tłuszczu lekko rumienimy cebulę i dodajemy do kapusty.

Gdy kapusta zmięknie to z mąki i z części tłuszczu robimy jasną zasmażkę dodajemy ją do kapusty.

Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat