Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kapusta z boczkiem zasmażana

5.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kapusta najlepsza jest na wędzonym boczku ale takiego nie miałam i zrobiłam na surowym ale też była smaczna.

Składniki:

Kapusta

kapusta kiszona
3 kilogramów
boczek
50 dag
cebula
1 sztuka
czosnek ząbki
2 sztuki
ziele angielskie
4 ziarna
Sklep Prymat
pieprz
8 ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
mąka
2 łyżki
tłuszcz
1 łyżka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z boczkiem zasmażana

Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Trochę solimy. Boczek myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, mieszamy wcierając czosnek w mięso.

Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso. Smażymy do zrumienienia aż wytopi się trochę tłuszczu( bo boczek był dość tłusty).

Usmażone mięso przekładamy do kapusty a tłuszcz zachowujemy.na odrobinie tłuszczu lekko rumienimy cebulę i dodajemy do kapusty.

Gdy kapusta zmięknie to z mąki i z części tłuszczu robimy jasną zasmażkę dodajemy ją do kapusty.

Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak