Kapusta pieczona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    3 kg
  • biała kapusta

    1 mała główka
  • kaczka

    1 szt (ok 2kg)
  • karkówka

    1 kg
  • udka z kurczaka

    2 sztuki
  • oliwa

  • do smaku

  • majeranek

  • pieprz

  • sól

  • bazylia

  • oregano

  • przyprawa kebab- gyros Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Koperek suszony Prymat

  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • seler naciowy

    (suszony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę oczyszczamy, płuczemy i wkładamy do dużego garnka z wodą. Udka oczyszczamy i wkładamy do garnka z kaczką. Gotujemy z mięsa rosół dodając warzywa, sól, pieprz, suszoną natkę pietruszki, suszoną natkę selera, koperek suszony. Mięso wyciągamy, studzimy i zdejmujemy z kości. Karkówkę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dorzucamy do naczynia z ugotowanym mięsem. Połowę kapusty kiszonej zalewamy wodą i odstawiamy na jakiś czas by nie była tak kwaśna (czynność powtarzamy kilka razy w czasie dalszych czynności) a drugą połowę płuczemy tylko raz i wkładamy do garnka. Główkę białej kapusty płuczemy i szatkujemy a następnie wkładamy do garnka z raz wypłukaną kapustą. Kapustę którą moczyliśmy kilka razy dokładnie wyciskamy i dodajemy do reszty kapusty a następnie mieszamy i dolewamy odrobinę oliwy oraz dodajemy sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy których nie dodawaliśmy do rosołu. Dokładnie wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i zapiekamy w 150 stopniach przez 30 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 3 godzin. Po upływie tego czasu wyjmujemy kapustę z piekarnika, mieszamy i pieczemy następne 3 godziny w temperaturze 220 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat