Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta młoda zasmażana z boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt, młoda
koper świeży 1/2 pęczka
masło 2 -3 łyżki,
boczek wędzony 200 g,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ocet do smaku,
cukier do smaku,
woda zimna
mąka 2 -3 łyżki na zasmażkę,
tłuszcz 3 łyżki,wytopiony z boczku
masł 2 łyżki do zasmażki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta młoda zasmażana z boczkiem

Kapustę młodą obieramy z zewnętrznych brzydkich liści.
Kroimy ją na ćwiartki,płuczemy i szatkujemy.
Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy masło i odrobinę soli, gotując do miękkości kapusty uważając aby nie rozgotować.
Po ugotowaniu odcedzamy,dodajemy poszatkowany koperek.
Boczek wędzony kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni,pod koniec smażenia dodajemy obraną pokrojoną cebule.
Podsmażony boczek z cebulą wlewamy do kapusty zostawiając około 3 łyżek tłuszczu na zasmażkę. dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy ocet i cukier do smaku.
Doprawiamy pieprzem i solą oraz lekką zasmażką.

Przed podaniem kapustę podgrzać.

Zasmażka;
Do roztopionego tłuszczu dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, gdyby zasmażka była zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. ciągle mieszając aby nie było grudek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 05.06.2017 14:25
moje smaki,mniam :-)
marzut 04.06.2017 16:44
Ulubiony dodatek
Bożena Matuszczyk 03.06.2017 00:01
Dziękuję serdecznie;)
gusia1000 02.06.2017 23:05
Też tak robię.
Janina 02.06.2017 21:46
Bardzo lubię ;))
ilka01 02.06.2017 21:30
Super kapusta
Bernadeta1 02.06.2017 19:18
smaczna kapustka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak