Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta czerwona z kminkiem, czosnkiem i śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona 3-4 kg
cebula 1 kg
śliwki 1 kg
Sól ziołowa jodowana Prymat 3 łyżki
Kwas cytrynowy Prymat 40 g
woda do zalania kapusty
cukier 1/2 szkl.
kminek 1 łyżka
czosnek 1 główka
nasiona kopru 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta czerwona z kminkiem, czosnkiem i śliwkami

Kapustę poszatkować niezbyt cienko, wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować 10 minut.
W tym czasie cebulę pokroić w cieniutkie piórka, a śliwki wypestkować i pokroić w paski lub dużą kostkę.
Kapustę odcedzić do osobnego naczynia, ale zachować wywar.
Kiedy kapusta lekko przestygnie, wymieszać ją z cebulą i śliwkami.
Czosnek obrać z łusek i utrzeć na dużych oczkach tarki.
Do wywaru dodać cukier, sól, pieprz, kwasek cytrynowy, czosnek oraz nasiona kminku i koperku.
Zalewę zagotować, włożyć kapustę, nakryć - gotować 5 minut.
Napełnić kapustą średnie i duże słoiki, dopełnić pozostałą marynatą.
Zapasteryzować 20-45 minut w zależności od wielkości słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak