Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kapuśniak z włoskiej kapusty

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Kapuśniak z kapusty włoskiej - super prosty i bardzo szybki przepis na zupę domową. Kapuśniak z kapusty włoskiej przygotujesz w pół godziny.

Składniki:

marchewka
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
masło
1 łyżka
ziemniaki
4 sztuki
wywar z kurczaka
1,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku do smaku
Sklep Prymat
kapusta włoska
30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z włoskiej kapusty

Ta wersja kapuśniaka jest lekka i szybka w przygotowaniu. Nie ma tu wędzonki, kiełbasy, boczku czy kości. Kapuśniak z kapusty włoskiej jest zrobiony na wywarze z warzyw, dzięki temu ma delikatny smak. 

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę drobno posiekać i wrzucić do bulionu. Gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebulę pokroić w półtalarki a czosnek przecisnąć przez praskę. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę z czosnkiem, podsmażyć i wrzucić do gotującej się zupy. Kapustę poszatkować i wrzucić do zupy, gotować jeszcze ok. 8 minut, aby kapusta się nie rozgotowała.

Delikatny i aromatyczny kapuśniak z kapusty włoskiej to lżejsza, ale równie smaczna wersja tradycyjnej zupy. Soczyste liście kapusty włoskiej w połączeniu z warzywami, ziemniakami i ulubionymi przyprawami tworzą harmonijną kompozycję, która zachwyca swoją prostotą i wyrazistością. To idealna propozycja na codzienny obiad – sycąca, pełna witamin i niezwykle aromatyczna. Dzięki swojej łagodności, zupa ta przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak