Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z soczewicą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler naciowy 1 łodyga
por 1 kawałek
kapusta kiszona 300 g
soczewica czerwona 100 g
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt
sól i pieprz . do smaku
majeranek 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z soczewicą

Kroki postępowania

1

Ziemniaki, marchew, pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler i por oczyścić i posiekać drobno. Wrzucić warzywa do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i zagotować. Gotować 10 minut.
Krok 1 - Kapuśniak z soczewicą foto
2

Wsypać czerwona soczewicę, zamieszać i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i soczewicy.
Krok 2 - Kapuśniak z soczewicą foto
3

W tym czasie poszatkować kiszona kapustę. Wrzucić ją do zupy gdy warzywa będą miękkie. Gotować kilka minut aż kapusta też zmięknie.
Krok 3 - Kapuśniak z soczewicą foto
4
Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą do smaku, obficie czarnym mielonym pieprzem oraz majerankiem.


Krok 4 - Kapuśniak z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.01.2015 10:11
muszę spróbować :)
pajbek 21.01.2015 19:33
Musi być smaczna :-)
Mniam 21.01.2015 11:32
U mnie wczoraj i dzisiaj jest zupa z soczewicą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak