Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z młodej kapusty.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 50 dag
marchew 2 szt
seler korzeniowy 0,5 szt
pietruszka 1 szt
por mały 1 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
pieprz
kiełbasa toruńska 20 dag
ziemniak duży 1 szt
cebula 1 szt
pomidor bez skóry 1 szt
kapusta młoda 0,5 szt
koperek posiekany 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z młodej kapusty.

Żeberko i oczyszczone warzywa ( marchew, seler, pietruszka, por ) wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 litrem zimnej wody, dokładamy ziele i liść i gotujemy do miękkości żeberek. W trakcie gotowania dodajemy kucharka. To będzie nasz wywar. Całość przecedzić, z żeberek obrać mięso i pokroić w kostkę, włożyć z powrotem do wywaru. Warzywa nie będą nam już do tego kapuśniaku potrzebne.
Cebulę i ziemniak pokroić w kostkę. Patelnię nagrzać, dodać masło i olej, przesmażyć cebulę, w trakcie smażenia do cebuli dodać pokrojony w grubszą kostkę ziemniak, chwilę jeszcze smażyć i dodać do gorącego wywaru, w którym gotują się pokrojone żeberka. Kiełbasę pokroić w paseczki i również przesmażyć na patelni, dodać do żeberek. Całość od czasu dodania ziemniaków i cebuli nie powinna się gotować dłużej niż 15 minut. Teraz dodajemy pokrojoną w paski kapustę i w kostkę pomidor i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Dosmaczamy sól, pieprz. Oczywiście jeżeli jest to konieczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 14.11.2013 13:15
swietny przepis
Małgorzata106 07.11.2013 20:29
przepyszna
Marta1986 07.11.2013 10:49
bardzo smaczne
Marta1986 07.11.2013 10:49
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak