Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Kapuśniak z kiszonej kapusty

5.0
(234)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kapuśniak - przepis na jedną z bardziej popularnych zup w kuchni polskiej. Tym razem przygotowana z kapusty kiszonej, z dużą ilością warzyw i wkładką mięsną - w postaci kiełbasy i boczku. Polecam!

Składniki:

Składniki:

ziemniaki
5 sztuk
marchewka
2 sztuki
korzeń pietruszki
1 sztuka
cebula
1 sztuka
seler
1/4 sztuki
czosnek
1 ząbek
boczek wędzony
200 gramów
kiełbasa
1 sztuka
Kminek cały Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 ziarna
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
do smaku
Sklep Prymat
cukier
szczypta
natka pietruszki
do posypania
woda
3 litry
kapusta kiszona
400 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak - przepis, który wychodzi i wszystkim smakuje. Zupę robimy z kapusty kiszonej, na wywarze z warzyw oraz przypraw. Dopiero pod koniec dodajemy podsmażone kiełbasę i boczek. 

Do garnka wlewamy wodę. Warzywa myjemy i kroimy wg uznania. Dodajemy do garnka pokrojoną marchewkę, korzeń pietruszki, seler oraz przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotujemy wywar przez około 30 minut.

Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości przez około 15 minut. Następnie dodajemy kapustę, którą, jeśli ma za długie nitki, lekko kroimy. Dodajemy kminek oraz majeranek. Gotujemy na niewielkim ogniu 20 minut. 

W tym czasie boczek, kiełbasę i cebulę kroimy i przysmażamy na patelni. Dodajemy do gotującej się zupy. Na koniec zupę doprawiamy czosnkiem, pieprzem i cukrem oraz ewentualnie solą. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

To najlepszy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty! Nasza wersja tradycyjnej zupy na wywarze warzywnym z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i chrupiącego boczku to doskonała propozycja na sycący obiad. Poznaj sekrety idealnego kapuśniaku – od wyboru odpowiednich warzyw po perfekcyjne doprawienie zupy. Ten sprawdzony kapuśniak przepis zachwyci każdego miłośnika polskiej kuchni. Sprawdź krok po kroku, jak przygotować tę klasyczną zupę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.02.2016 11:39
Wygląda apetycznie.
pestka 21.01.2016 15:38
bardzo smaczny kapuśniak
joannaa24 17.10.2015 20:14
Uwielbiam taką zupę z kiszonej kapusty :)
ppaulina 19.09.2013 11:32
Często gotuję podobną zupę
JOANNA16 20.05.2013 08:34
pyszna zupka
teresa18 22.11.2012 19:44
tym można mnie kupić
Bernadeta1 19.11.2012 09:52
pyszny kapuśniak
mufinka79 14.11.2012 20:17
Dziękuję :)
jozefinach 12.11.2012 17:16
Zupa prezentuje się znakomicie.
Ewa104 10.11.2012 14:45
Często gotuję podobną zupę i doprawiam na ostro.Super smakuje i rozgrzewa.
dwa pokoje z kuchnią 09.11.2012 09:44
pyszności!
-Natka- 08.11.2012 20:10
ale smakowitości!
medi 08.11.2012 18:23
lubię kwaśne zupki,kapuśniaczek też robię na kiszonej kapuście:)
mufinka79 08.11.2012 18:18
Pyszna, polecam !
jolanta19 08.11.2012 18:09
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak