Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5 szt.
  • marchewka

    2 szt.
  • pietruszka korzeń

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • seler

    1/4 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • boczek wędzony

    200 g
  • kiełbasa

    1 szt.
  • kminek

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie

    3 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty

    4 szt.
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • cukier

    szczypta
  • natka pietruszki

    do posypania
  • woda

    3 litry
  • kapusta kiszona

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy umyte i obrane jarzyny oraz liść laurowy, ziele angielskie i pierz w ziarenkach. Stawiamy na ogień i gotujemy wywar. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy kapustę, którą, jeśli ma za długie nitki, lekko pokroić. Dodajemy kminek oraz majeranek. Gotujemy na niewielkim ogniu. W tym czasie boczek, kiełbasę i cebulę pokroić i przesmażyć na patelni i dodać do gotującej się zupy. Na koniec zupę doprawić czosnkiem, pieprzem i cukrem oraz ewentualnie solą. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

28.02.2016 11:39
Wygląda apetycznie.

pestka

21.01.2016 15:38
bardzo smaczny kapuśniak

joannaa24

17.10.2015 20:14
Uwielbiam taką zupę z kiszonej kapusty :)

ppaulina

19.09.2013 11:32
Często gotuję podobną zupę

JOANNA16

20.05.2013 08:34
pyszna zupka

teresa18

22.11.2012 19:44
tym można mnie kupić

Bernadeta1

19.11.2012 09:52
pyszny kapuśniak

mufinka79

14.11.2012 20:17
Dziękuję :)

jozefinach

12.11.2012 17:16
Zupa prezentuje się znakomicie.

Ewa104

10.11.2012 14:45
Często gotuję podobną zupę i doprawiam na ostro.Super smakuje i rozgrzewa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat