Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z grzybami i śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 30 dag
grzyby suszone 2 garście
cebula biała 2 szt.
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.
suszone śliwki kalifornijskie 10 szt.
powidła śliwkowe 1 łyżka
Owoc jałowca cały Prymat 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka
śmietana 4 łyżki
natka pietruszki 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z grzybami i śliwkami

Suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc w wodzie. Marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Do 3 litrów wody wrzucamy warzywa, jałowiec, liście. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Przecedzamy przez sitko. Kapustę drobno siekamy. Dodajemy do wywaru. Dokładamy śliwki i grzyby. Gotujemy jeszcze przez pół godziny. Dodajemy zasmażkę i powidła. Solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem ozdabiamy śmietaną i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 09.12.2016 19:56
nigdy nie jadłam takiej zupy, ciekawe jak smakuje
berys18 30.09.2016 11:14
ciekawy pomysł
Konczi 28.09.2016 16:33
wow .. wyśmienite połączenie
Habibi 28.09.2016 14:17
Ooo, coś dla mnie :) Lubię dodawać owoce do wytrawnych potraw, ale częściej do takich dań dodaję śliweczek polskich wędzonych :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak