Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 4
marchew 1
cebula 1
kiełbaska śląska 4
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 szt
ziarna pieprzu 0,5 łyżeczki
majeranek 1 czubata lyzeczka
kminek 1 łyzeczka
boczek wędzony 200 parzony
kapusta kiszona 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i marchew obrać i umyć. Pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą, dodać ziele, pieprz i liście laurowe, zagotować. Gotować do miękkości warzyw.
Krok 1 - Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą foto
2
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w plasterki, następnie w kostkę. Wrzucić z cebulą na patelnię i przesmażyć aż cebula zmięknie a boczek się wytopi.
Krok 2 - Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą foto
3
Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do cebuli z boczkiem i przesmażyć. Kapustę odcisnąć z soku i pokroić drobniej.
Krok 3 - Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą foto
4
Kapustę wrzucić do garnka z warzywami, gotować 5-10 minut aż zmięknie. Dodać zawartość patelni, kminek oraz majeranek, wymieszać. Gotować kilka minut.
Krok 4 - Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą foto
5
Gorącą zupę rozlać na talerze, można podawać z chlebem
Krok 5 - Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 22.01.2014 15:42
Bardzo apetyczny kapuśniak.
norweska20 22.01.2014 11:14
smaczna zupka rozgrzewająca
anemon 21.01.2014 17:31
Kapuśniak pachnący wędzonką w sam raz na zimę i chłody.
caralajna 19.01.2014 19:42
idealny na zimę
migotka28 17.01.2014 19:26
i nabarłam ochoty na kapuśniak bo dawno nie jadłam
Klausia 17.01.2014 18:50
sycąca zupa, w sam raz na zimę :)
artur7 17.01.2014 15:56
kapusniaczek mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak