Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak po słoweńsku-Vipavska corba
Fasolę moczymy w wodzie (1,5 l) przez 12 godzin. Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem boczku.
W osobnym garnku gotujemy kapustę w małej ilości wody, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i pieprz ( do miękkości).
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy i robimy zasmażkę, dodając mąkę, dodajemy ją do kapusty i dokładnie łączymy.
Kiedy fasola będzie miękka, wyjmujemy boczek, kroimy go w kostkę, fasolę wraz z wywarem miksujemy na gładko.
Wywar wlewamy do kapusty, dodajemy boczek i zagotowujemy.
Następnie zestawiamy z płomienia, dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.