Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na wędzonce

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Popełniliśmy przepyszną zupę, która dzień po przygotowaniu jest jeszcze lepsza.

Składniki:

ogon wieprzowy 1 sztuka
kości wędzone 1 kilogram
marchewki 4 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
por 1 sztuka
ziemniaki 400 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
kasza pęczak 4 łyżki
kapusta kiszona 200 gramów
sok z kiszonej kapusty 300 mililitrów

Porada

W przepisie użyliśmy wędzony ogon wieprzowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na wędzonce

Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane jarzyny, por, liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżeczkę soli, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
Wędzonki i warzywa wyjmujemy.
Marchew kroimy w plasterki, seler w dużą kostkę, mięso oddzielamy od kości. Wrzucamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami i kaszą. Gotujemy kwadrans na średnim palniku.
Kapustę kroimy, wrzucamy do zupy, wlewamy kwas z kapusty kiszonej.
Gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie al’ dente.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak