Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości wędzone 1 duża sztuka
włoszczyzna
boczek wędzony 20 dkg
ziemniaki 4 sztuki
cebula 1 sztuka
kapusta kiszona 1/2 kg
ziele angielskie kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk
przyprawa uniwersalna
Majeranek suszony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Kość wędzoną zalewamy zimną wodą,dodajemy ziele angielskie,liść laurowy, sól i gotujemy.Przygotowujemy włoszczyznę i dodajemy do gotującej się kości.Po około 15-tu minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.Doprawiamy kucharkiem i gotujemy.W między czasie kroimy boczek w niewielką kostkę i smażymy na patelni.Kapustę kiszoną siekamy i jeśli to konieczne to odciskamy z soku i podsmażamy na patelni.Piszę jeśli to konieczne, bo ja używając własnej kiszonej kapusty pomijam ten krok z wyciskaniem z soku i podsmażaniem.Jednak kapusta sklepowa wymaga tego,żeby pozbyć się nadmiaru kwasu.Gdy warzywa są na pół twarde wrzucamy kapustę i gotujemy do miękkości.Na koniec dodajemy usmażony boczek i cebulę, doprawiamy majerankiem,pieprzem i solą jeśli to konieczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 15.01.2017 22:40
Bardzo lubię
Renataj 15.01.2017 21:10
Aż mi ślina pociekła - dawno nie robiłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak