Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 60 dag
ziemniaki 4 szt.
marchewka 2 szt.
boczek 20 dag
kiełbasa śląska 1 pętko
cebula biała 1 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cukier kryształ do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
ziele angielskie 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Kapustę kiszoną włóż do garnka , zalej wodą, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj do miękkości. Ziemniaki oraz marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a następnie zalej wodą i ugotuj do miękkości. Boczek i kiełbasę śląską pokrój w małą kosteczkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony boczek, kiełbasę oraz cebulę i chwilę podsmaż.
Ugotowaną kapustę odcedź. Wodę z gotowania marchewki i ziemniaków nie wylewaj, dodaj do niej ugotowaną kapustę kiszoną, podsmażony boczek, kiełbasę, cebulę. Wszystko razem wymieszaj. Mąkę rozrób z wodą, dodaj do kapusty i reszty składników, wymieszaj dokładnie, doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku czarnym mielonym pieprzem oraz cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak