Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki z sosem czekoladowym z grzybami leśnymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kapusta kiszona z grzybami i sos czekolady to dość nietypowe połączenie, ale za to wrażenia smakowe gwarantowane na najwyższym poziomie. A dzięki lubczykowi i gorzkiej czekoladzie stanowiących razem doskonały afrodyzjak

Składniki:

ciasto

mąka 4 szklanki
margaryna 50 g
mleko 250 ml
drożdże 3 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
jaja 2 szt.

farsz

soczewica czerwona 20 dag
podgrzybki 15 dag
cebula 1 szt.
margaryna do smażenia 2 duża łyż.
sól 1 szczypta
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 szczypta
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka

sos

czekolada 80% 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki z sosem czekoladowym z grzybami leśnymi

1. Drożdże rozpuścić z ¼ szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W osobnej misce wymieszać pozostałe składniki na ciasto, dodać drożdże, wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
4. Ugotować soczewicę w osolonej wodzie.
5. Grzyby pokroić drobno i podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą.
6. Wymieszać soczewicę z grzybami i wystudzić.
7. Ciasto rozwałkować i pokroić na małe prostokąty.
8. Na każdy nałożyć farsz, posklejać na kształt pasztecików.
9. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem i piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.
10. Dla chętnych wierzch smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak