Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki z sosem czekoladowym z grzybami leśnymi
1. Drożdże rozpuścić z ¼ szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W osobnej misce wymieszać pozostałe składniki na ciasto, dodać drożdże, wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
4. Ugotować soczewicę w osolonej wodzie.
5. Grzyby pokroić drobno i podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą.
6. Wymieszać soczewicę z grzybami i wystudzić.
7. Ciasto rozwałkować i pokroić na małe prostokąty.
8. Na każdy nałożyć farsz, posklejać na kształt pasztecików.
9. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem i piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.
10. Dla chętnych wierzch smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.