Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ciasto francuskie 1 sztuka
kapusta kiszona 900 gram
oregano 2 łyżeczki
cebula 2 sztuki
czosnek ząbki 3 sztuki
grzyby suszone 1 garść
sól do smaku
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

do posmarowania

żółtko jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Grzyby namoczyć całą noc, następnie ugotować. Grzyby po ugotowaniu pokroić w kostkę (wodę można użyć do zupy grzybowej). Cebulę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Kapustę kiszoną posiekać i podgotować kilkanaście minut w wodzie, aby zmiękła, odsączyć z wody. Kapustę, pokrojone grzyby dodać do miski, dołożyć cebulę i czosnek. Doprawić obficie solą i pieprzem, dodać jajko oraz bułkę tartą, wymieszać.
Krok 1 - Kapuśniaczki z ciasta francuskiego foto
2
Ciasto odpakować, przeciąć na pół, aby powstały dwa prostokąty. Na cieście ułożyć porcję farszu, spłaszczyć lekko i uformować wałek. Przykryć farsz wystającymi kawałkami ciasta , zlepić je na środku. Zlepić końce ciasta i odwrócić wałek łączeniem do dołu. Posmarować wierzch żółtkiem. Piec w 200st. C do zrumienienia się ciasta ok. 25 min.
Krok 2 - Kapuśniaczki z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 03.04.2014 21:38
Uwielbiam kapuśniaczki ale z ciasta francuskiego nie robiłam.
Lis 01.04.2014 16:18
Fajne takie do barszczyku...mniam:)
Megg 01.04.2014 15:17
wyglądają bardzo smakowicie
MagdaXXX 01.04.2014 14:04
z ciasta francuskiego jeszcze nie robiłam
agnieszka214 01.04.2014 13:26
lubie takie przekąski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak