Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki wigilijne
Kroki postępowania
Suszone grzyby namoczyć w wodzie przez około godzinę, następnie ugotować w tej same wodzie do miękkości ( również można zrobić to dzień wcześniej ). Ostudzić, odcisnąć z nich wodę i drobno pokroić.
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju do złotego koloru.
W misce wymieszać wszystkie składniki farszu: kapustę, grzyby i cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
Masło roztopić i przestudzić. Wymieszać je z letnim mlekiem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około 1,5 h ).
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego :)