Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki wigilijne

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 750 g
masło 60 g
cukier pół łyżki
sól 2 łyżeczki
mleko 350 ml
drożdże świeże 20 g
Farsz:
kapusta kiszona około 1 kg
grzyby suszone 100 g
cebula 2-3 szt.
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
jajko 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki wigilijne

Kroki postępowania

1
Przygotować farsz: kapustę kiszoną włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości. Ostudzić, odcisnąć dobrze wodę i drobno pokroić. Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać pod przykryciem w lodówce.
Suszone grzyby namoczyć w wodzie przez około godzinę, następnie ugotować w tej same wodzie do miękkości ( również można zrobić to dzień wcześniej ). Ostudzić, odcisnąć z nich wodę i drobno pokroić.
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju do złotego koloru.
W misce wymieszać wszystkie składniki farszu: kapustę, grzyby i cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Kapuśniaczki wigilijne foto
2
Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z cukrem, aż zrobią się płynne. Dodać łyżkę mąki, wymieszać, następnie dolać odrobinę ciepłego mleka i dokładnie rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto ).
Masło roztopić i przestudzić. Wymieszać je z letnim mlekiem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około 1,5 h ).
Krok 2 - Kapuśniaczki wigilijne foto
3
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25 x 45 cm. Powstały płat ciasta przekroić na pół. Na każdej połówce rozłożyć 1/4 nadzienia.
Krok 3 - Kapuśniaczki wigilijne foto
4
Zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić na niedużej wielkości kawałki ( około 3-4 cm ). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do podwojenia objętości.
Krok 4 - Kapuśniaczki wigilijne foto
5
Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem. Można posypać makiem lub kminkiem.

Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego :)
Krok 5 - Kapuśniaczki wigilijne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 06.03.2014 16:52
wyszły znakomicie
Malinka 29.12.2013 21:56
Wyglądają bardzo apetycznie :)
Lukrecja29 24.12.2013 13:40
Mniam! Pyszności! Zrobie je PO ŚWIĘTACH :)
Alex_M 22.12.2013 20:46
lubię takie ;)
Klausia 20.12.2013 15:01
fantastyczny przepis, pycha :)
agnieszka214 14.12.2013 13:38
barobiłas mi tylko ochoty z barszkiem bym zjadla
halina17 13.12.2013 22:57
Smaczne kapuśniaczki.
Małgorzata9 13.12.2013 20:40
już mi smakują
Czarnula87 13.12.2013 19:24
ale mi smaku narobiłaś
2milutka 13.12.2013 18:33
lubię takie paszteciki
patryska76 13.12.2013 17:03
Moje smaki, uwielbiam :-)
Paolcia 13.12.2013 15:43
smakowicie wygląda :)
idealme 13.12.2013 15:32
palce lizać!
Mniam 13.12.2013 15:31
Takie małe pyszności w sam raz do barszczu.
iwi 13.12.2013 15:09
Pyszne kapuśniaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak