Kapuśniaczki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    600 gram
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    8 łyżek
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże

    40 gram
  • masło

    1 łyżka
  • kapusta kiszona

    1/2 kg
  • cebula

    1 szt
  • kminek Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    1 (ciepła)
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki wyrabiamy razem. Jeśli używamy do tego celu maszyny, składniki wrzucamy w kolejności: olej, rozrobione drożdże, masło, mąka i sól.

Ciasto zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Kapustę odcedzamy- ale tylko trochę, aby część wody została. W tej wodzie podgotowujemy kapustę do miękkości. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy. Możemy doprawić pieprzem.



Z ciasta wyrabiamy małe kuleczki, płaszczymy je, nakładamy nadzienie i zwijamy



Smarujemy jajkiem i posypujemy tym, na co mamy ochotę np kminkiem ;)



Pieczemy do zrumienienia (ok 15-20 minut) w temperaturze 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andrzej10 01.11.2012 19:56
ładny wygląd
andrzej10 29.10.2012 21:38
trzeba spróbować
eliza135 25.10.2012 09:13
smakowite
Botwinka 11.10.2012 14:49
super
iziona 09.10.2012 15:04
Pyszna sprawa :)
Piotr-21 09.10.2012 14:23
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat