Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 750 g
drożdże świeże 60 g
jajko 3 sztuki
mleko 2% 180 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżka
margaryna 315 g
sól do smaku

nadzienie

kapusta kiszona 500 g (ugotowanej)
pieczarki 400 g
olej rzepakowy 1-2 łyżki
jajko 1 duże
cebula biała 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
koperek suszone nasiona

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki

Kroki postępowania

1
Ugotowaną kwaszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu.
Krok 1 - Kapuśniaczki foto
2
Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.

Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Kapuśniaczki foto
3
Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i albo tniemy na prostokąty , nadziewamy farszem i zawijamy.
Albo nakładamy farsz na środek ,całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.
Krok 3 - Kapuśniaczki foto
4
Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia.
Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .
Temperatura 180 C.
Krok 4 - Kapuśniaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 11.01.2017 08:26
kapusniaczki p[ycha
sezamek 09.01.2017 21:56
Cudowne i smaczne :)
Malinka 06.01.2017 14:37
Bardzo apetyczne!
w mojej kuchni 06.01.2017 13:26
pyszne do barszczu jak dla mnie
cukiereczek 06.01.2017 12:53
lubię takie kapuśniaczki
Mniam 06.01.2017 12:09
Nie dość, że smaczne to wyglądają przecudnie :)
anka1988 06.01.2017 11:46
przepyszne do barszczyku czerwonego
Krzysztof15 06.01.2017 08:43
bardzo lubię
IZABELA29 05.01.2017 23:20
Bardzo fajne
katarzynka455 05.01.2017 21:12
piękne i pyszne...porywam jednego:)))
Bernadeta1 05.01.2017 20:38
pyszne kapuśniaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak