Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kwaszona 500 g
grzyby suszone 1 szkl
Kminek mielony Prymat
cebula 1 szt
tłuszcz do formy
jajko 2 szt
mąka 250 g
drożdże świeże 50 g
woda letnia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
oliwa 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki

Kapustę kroimy drobno i dusimy podlewając ją wodą, grzyby suszone wcześniej moczone co najmniej 2 godziny gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy je, to samo robimy z kapustą, grzybki dodajemy do niej drobno pokrojone, mieszamy farsz doprawiamy kminkiem, solą, pieprzem, czosnkiem. Na patelni na oliwie przysmażamy na rumiany kolor cebulę, którą później dodajemy do farszu, całość pozostawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy kilka łyżek mąki, dodajemy drożdże, wodę, lekko mieszamy, później dodajemy sól do smaku, jajka, cukier, oliwę, resztę mąki, wodę, wyrabiamy ciasto drożdżowe, pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 min. Z rozwałkowanego ciasta tworzę szeroki placek, którego wnętrze nadziewam kapuścianym farszem, tworząc stróżkę, delikatnie zwijam jak roladę, i kroje kapuśniaczki, piekę na blaszce wysmarowanej tłuszczem, przez 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 30.10.2014 22:00
smaczna przekąska
Renataj 30.10.2014 18:59
Pyszna propozycja - uwielbiam połączenie kiszonej kapusty i grzybów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak