Kapustę kroimy drobno i dusimy podlewając ją wodą, grzyby suszone wcześniej moczone co najmniej 2 godziny gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy je, to samo robimy z kapustą, grzybki dodajemy do niej drobno pokrojone, mieszamy farsz doprawiamy kminkiem, solą, pieprzem, czosnkiem. Na patelni na oliwie przysmażamy na rumiany kolor cebulę, którą później dodajemy do farszu, całość pozostawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy kilka łyżek mąki, dodajemy drożdże, wodę, lekko mieszamy, później dodajemy sól do smaku, jajka, cukier, oliwę, resztę mąki, wodę, wyrabiamy ciasto drożdżowe, pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 min. Z rozwałkowanego ciasta tworzę szeroki placek, którego wnętrze nadziewam kapuścianym farszem, tworząc stróżkę, delikatnie zwijam jak roladę, i kroje kapuśniaczki, piekę na blaszce wysmarowanej tłuszczem, przez 15 min.