Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 4 szt
marchewki 3 szt
pietruszka 2 szt
por 1/3 szt
boczek wędzony 200 g
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
kapusta biała 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczek

Kapustę zalałam wodą i gotowałam 1h. Boczek i cebule pokroiłam drobno i usmażyłam do miękkości bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Marchewkę pietruszkę seler pora i ziemniaki pokroiłam a częściowo starłam na tarce o grubych oczkach. Boczek z warzywami zalałam wywarem i gotowałam 25 min, dodałam ugotowaną kapustę z wodą i zagotowałam.

Masło rozpuść na wolnym ogniu, dodałam mąkę i szybko mieszałam by nie było grudek chwilę podgrzewałam i gotowa jasna zasmażka (ciemna zasmażka dobra do sosów przy pieczonym mięsie).

Zasmażkę porządnie wymieszałam z zupą i jeszcze raz zagotowałam. Wrzuciłam do zupy po gałązce świeżego koperku i natki pietruszki

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriko 03.01.2013 09:51
pychota
Krzysztof15 03.01.2013 09:41
super
gosia1988 03.01.2013 09:35
dawno nie jadłam :)
gosia1988 03.01.2013 09:35
dawno nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak