Przepis i sposób przygotowania na: kapuścianopieczarkowe pierogi z cebulką na maśle
- pieczarki ścieram na tarce i smażę je z cebulką pokrojoną drobno na łyżce masła (reszta masła do okrasy z resztą cebuli cebuli)
- kapustę odcedzić i dodać do pieczarek,dusić do odparowania wody,doprawić pieprzem,solą i wystudzić
- do mąki wlać olej i wrzątek-ja to ciasto robię w robocie
- dobrze ciasto wyrobić,jeśli za luźne dosypać mąki,jeśli za zbite to dolać wrzątku
- na blacie podsypanym mąką wałkować cienkie placki 2-3mm
- szklanką wykrawać kółka
- nakładać łyżeczką farsz i zlepić pierogi
- gotować we wrzątku,gdy wypłyną to z 3 minuty na małym ogniu
- polać je na talerzu okrasą z cebuli na maśle (cebula pokrojona i usmażona na maśle z solą i pieprzem do smaku)
- SMACZNEGO