Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuściane rogaliki

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
jajko 2 sztuki
cukier 1 łyżka
sól szczypta
mleko 1 szklanka
margaryna 10 dag rozpuszczonej
drożdże 5 dag
jajko do smarowania
kminek Prymat do posypania po wieżchu

NADZIENIE

mięso gotowane 40 dag z kurczaka
kapusta kiszona 40 dag
pieprz
sól do smaku
cebula biała 1 sztuka
kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe) do smaku
olej do smażenia

Porada

Mogą one konkurować z popularnymi kapuśniaczkami- zachęcają nie tylko smakiem, ale także wyglądem!

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściane rogaliki

Kroki postępowania

1
Połowę mleka podgrzewamy delikatnie. Dodajemy do niego drożdże, 3 łyżki mąki i cukier. Mieszamy całość. Gotowy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, mąkę oraz pozostałe letnie mleko.
Krok 1 - Kapuściane rogaliki foto
2

Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 10-12 cm. Z wyciętych pasów wycinamy trójkąty.
Krok 2 - Kapuściane rogaliki foto
3
U podstawy każdego trójkąta nakładamy nadzienie.
Krok 3 - Kapuściane rogaliki foto
4
Zwijamy rogaliki. Gotowe przekładamy na przygotowaną blaszkę. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem (można także makiem).
Rogaliki pieczemy około 25 minut w 180˚C.
Krok 4 - Kapuściane rogaliki foto
5
NADZIENIE:
Kapustę gotujemy do miękkość. W trakcie gotowanie zmieniamy wodę 2-3 razy, w zależności tego jak kwaśna była kapusta. Gotową odsączamy z wody, studzimy i kroimy w kostkę.
Mięso mielimy.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy kapustę oraz mięso. Całość smażymy około 15-20 minut doprawiając do smaku. Gotowy farsz studzimy . Polecam przygotować farsz dzień wcześniej.
Krok 5 - Kapuściane rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 27.10.2014 20:50
ależ one wyglądają apetycznie!
gusia1000 27.10.2014 20:28
Tylko takie robić.
inka2012 26.10.2014 10:27
kuszą swoim wyglądem :)
anemon 25.10.2014 22:36
Wyglądają idealnie.
norweska20 25.10.2014 18:25
i ja chętnie bym się poczęstowała
VioletoweKucharzenie 25.10.2014 17:14
ale pyszności, chętnie bym zjadła!
mirosława4 25.10.2014 16:52
prezentują się smakowicie i zapewne tak samo smakują :)
marenka 25.10.2014 16:49
Pycha;) zjadłabym jednego;)
Stenka 25.10.2014 16:48
apetyczne, ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak