Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściane pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym zrobione są z mięsa drobiowego, połączonego z boczkiem i białą kapustą. Pulpety są duszone w bulionie i passacie pomidorowej. Sos pomidorowy zabielamy śmietaną, a gotowe danie posypujemy natką pietruszki.
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym - krok po kroku:
Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Mięso indycze, boczek, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, kapustę, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.
Gotowe pulpeciki posypać natką z pietruszki i podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.