Kapuściane pulpety w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Mięsne kuleczki z mocnym akcentem kapusty, czyli popularne na naszych stołach soczyste pulpeciki podane tradycyjnie z sosem pomidorowym i ziemniakami to obowiązkowa pozycja w naszej polskiej kuchni, która jest doskonałym pomysłem dania obiadowego.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pulpety:

  • kapusta biała

    500 g
  • udziec z indyka

    400 g
  • boczek surowy

    380 g
  • filet z indyka

    150 g
  • cebule

    1 szt.
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • kajzerka

    1 szt.
  • mleko

    1.5 szklanki
  • jaja

    1 szt.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • mąka

    4 łyżki
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta

Sos pomidorowy:

  • bulion drobiowy

    1 litr
  • koncentrat pomidorowy

    100 g
  • passata pomidorowa

    500 g
  • cukier

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • papryka ostra

    2 łyżeczki
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • śmietanka 30%

    50 g
  • sól

    2 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.


2. Mięso indycze, boczek, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną  w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, kapustę, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.


3. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.


4. Gotowe pulpeciki posypać natką z pietruszki i podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat