Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Kapuściane pulpety w sosie pomidorowym

5.0
(49)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym, czyli mięsne kuleczki z mocnym akcentem kapusty, czyli popularne na naszych stołach soczyste pulpeciki podane tradycyjnie z sosem pomidorowym i ziemniakami to obowiązkowa pozycja w naszej polskiej kuchni, która jest doskonałym pomysłem dania obiadowego.

Składniki:

Składniki na pulpety:

kapusta biała
500 g
udziec z indyka
400 g
boczek surowy
380 g
filet z indyka
150 g
cebule
1 szt.
ząbki czosnku
2 szt.
kajzerka
1 szt.
mleko
1.5 szklanki
jaja
1 szt.
natka pietruszki
1 pęczek
mąka
4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
3 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Sos pomidorowy:

bulion drobiowy
1 litr
koncentrat pomidorowy
100 g
passata pomidorowa
500 g
cukier
1 łyżka
ząbki czosnku
2 szt.
Papryka ostra mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
śmietanka 30%
50 g
sól
2 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściane pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym zrobione są z mięsa drobiowego, połączonego z boczkiem i białą kapustą. Pulpety są duszone w bulionie i passacie pomidorowej. Sos pomidorowy zabielamy śmietaną, a gotowe danie posypujemy natką pietruszki.

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym - krok po kroku:

1

Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

2

Mięso indycze, boczek, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną  w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, kapustę, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

3

Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.

4

Gotowe pulpeciki posypać natką z pietruszki i podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Różne wersje przepisów na pulpety znajdziesz klikając w poniższe linki:

PULPECIKI CIELĘCE 

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z PIEKARNIKA 

PULPETY W SOCIEPOMIDOROWYM Z ZIEMNIAKAMI

CO ZROBIĆ, ŻEBY PULPETY BYŁY MIĘKKIE?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak