Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuściane pulpety w sosie pomidorowym

5.0
(49)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym, czyli mięsne kuleczki z mocnym akcentem kapusty, czyli popularne na naszych stołach soczyste pulpeciki podane tradycyjnie z sosem pomidorowym i ziemniakami to obowiązkowa pozycja w naszej polskiej kuchni, która jest doskonałym pomysłem dania obiadowego.

Składniki:

Składniki na pulpety:

kapusta biała 500 g
udziec z indyka 400 g
boczek surowy 380 g
filet z indyka 150 g
cebule 1 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
kajzerka 1 szt.
mleko 1.5 szklanki
jaja 1 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
mąka 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Sos pomidorowy:

bulion drobiowy 1 litr
koncentrat pomidorowy 100 g
passata pomidorowa 500 g
cukier 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt.
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
śmietanka 30% 50 g
sól 2 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściane pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym zrobione są z mięsa drobiowego, połączonego z boczkiem i białą kapustą. Pulpety są duszone w bulionie i passacie pomidorowej. Sos pomidorowy zabielamy śmietaną, a gotowe danie posypujemy natką pietruszki.

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym - krok po kroku:

1

Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

2

Mięso indycze, boczek, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną  w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, kapustę, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

3

Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.

4

Gotowe pulpeciki posypać natką z pietruszki i podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Różne wersje przepisów na pulpety znajdziesz klikając w poniższe linki:

PULPECIKI CIELĘCE 

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z PIEKARNIKA 

PULPETY W SOCIEPOMIDOROWYM Z ZIEMNIAKAMI

CO ZROBIĆ, ŻEBY PULPETY BYŁY MIĘKKIE?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak