Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuściane koperty z mięsem i ryżem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
W moich kopertach z liści kapust znajdziecie: ryż, karkówkę, pieczarki i cebulę. Ale to tylko wstępna podpowiedź, by wszystkich zachęcić do zapoznania się ze szczegółowym przepisem, tej "smacznej korespondencji"!

Składniki:

Składniki:

karkówka wieprzowa 2 plastry
ryż 100 gramów
pieczarki brązowe 4 sztuki
cebula 1 sztuka
kapusta włoska 4 liście
bulion warzywny 250 mililitrów

Dodatkowo:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściane koperty z mięsem i ryżem

Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałe części liści. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż jest podane w opisie przygotowania (14-15 minut). Odcedzamy. Pieczarki kroimy w talarki, natomiast cebulę w piórka.

Po dwa liście łączymy w tzw. zakładkę. Na środek każdego układamy ryż, na ryżu oprószone solą i pieprzem mięso. Następnie pieczarki i cebulę.

Całość zamykamy w tzw. kopertę, spinając wierzch wykałaczką, żeby liście się nie otworzyły.

Koperty przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i zapiekamy 45 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem. U mnie pomidorowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak