Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków

Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    0,75 dag
  • kapusta biała

    1/2 kg
  • ryż

    1 woreczek
  • jajka

    2 szt
  • cebula biała

    1/2 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • olej

    do smażenia
  • koncentrat pomidorowy

    1 mały słoiczek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy do smaku i zagotowujemy. Odcedzamy i pozostawiamy na sicie aby ładnie ociekła Wodę od gotowania pozostawiamy.. Ryż także gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy kapustę, ryż, jaja, przyprawę kucharek, drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę i doprawiamy do smaku jeszcze solą i mielonym czarnym pieprzem. Formujemy kulki, które obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zrumienione kapuściaki przekładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5 litra wody pozostałej z gotowania kapusty wymieszanej z koncentratem pomidorowym i dusimy kilkanaście minut na wolnym ogniu. Sos pomidorowy zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i trochę wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

12.06.2014 07:22
bardzo takie lubię

stan2401

11.06.2014 20:29
muszę takich spróbować

Lidzia

11.06.2014 17:56
Fajne. Robię podobne, ale z surową kapustą. Muszę wypróbować Twój przepis.

Megg

11.06.2014 17:01
bardzo lubię takie gołąbki

marcia7

11.06.2014 14:47
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat